Home | Despre Mestesug
Filigranul de Argint - Un Trend care Revine

              Tehnica filigranului este o tehnică de decorare foarte rafinată care crează efecte plastice remarcabile permiţând realizarea unei mari diversităţi de motive ornamentale.

              Filigranul este tehnica de prelucrare care foloseşte fire şi granule de metal preţios lipite în aşa fel încât să constituie un detaliu decorativ sau un întreg obiect.

              Brose din Argint Filigranat

               Cuvântul vine din Latină, de la filum – fir şi granum – granulă. În general, termenul se foloseşte şi pentru piese decorate exclusiv din fire de metal, fără granule. Filigranul se formează dintr-un fir de argint de 1-2 mm grosime care se subţiază şi se întinde prin procedee repetate până ajunge la 1/50 mm. Prin răsucirea a două fire ajunse la grosimea dorită se obţine filigranul. Filigranul este o tehnică foarte specială de decorare a argintului şi a aurului şi se întâlneşte în majoritatea culturilor în care arta argintăriei a atins un anumit nivel de dezvoltare, obiectele rezultate formând un desen delicat şi complicat în egală măsură.

              Cercei din Argint Filigranat

               Filigranul poate fi aplicat în două tehnici diferite: ca element de decor în sine, adăugat ca o bordură deshisă obiectului – tehnică folosită în special pentru execuţia bijuteriilor; sau filigranul poate fi lipit pe un obiect plat de metal. Filigranul este cunoscut încă din Egiptul Antic şi antichitatea clasică, supravieţuind în Europa şi în Orientul Apropiat pe parcursul Evului Mediu. În perioada goticului pare să dispară aproape în totalitate din Europa, cu excepţia Transilvaniei, a Rusiei şi a părţii islamice a Spaniei, în Renaştere va reveni în anumite regiuni europene.

              Bratara din Argint Filigranat             

                Modul în care a avut loc acest proces de relansare a tehnicii filigranului este extrem de discutat, elementul comun al tuturor teoriilor este că filigranul revine în Europa din Orient, unde nu a existat o întrerupere a dezvoltării sale. Astfel, din Orient tehnica filigranului va ajunge în Veneţia şi Germania sudică în timpul secolului al XVI-lea, în timp ce din India influenţa filigranului se va simţi în Portugalia, de unde se va răspândi în Spania şi Olanda. În ceea ce priveşte tipologia pieselor care vor rezulta în urma acestui nou val de folosire a tehnicii filigranului ele se împart în principal în două mari categorii: tehnica care a ajuns în Europa din Est prin Transilvania şi Rusia se va regăsi în principal în monturi ornamentale, în timp ce tehnica care vine din India prin Portugalia se va folosi pentru compoziţia unor piese realizate în întregime din filigran.

        

      Colaboram pentru desfacerea produselor noastre cu magazine din Bucuresti si din tara fiind dispusi si spre alte parteneriate.


  Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

  Tel : 0729.983.322

 

Reparatii Bijuterii


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/argintfi/public_html/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
search
Categorii Pret intre: Lei si Lei
All Jewelry Sites
bijuterii bijuterii Director Web Bijuterii Viziteaza magazinul ArgintFiligranat.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.